Muzikale Leiding

PASHA ASHARI
JEANNE VAN DER LINDEN-VAN HAAFTEN
STIENEKE KAMP

PASHA ASHARI
Dirigent Kamerorkest Huismuziek Delft

Als dirigent heb ik bijna 45 jaar ervaring.

Ik groeide op in een gezin waarin altijd muziek klonk. Mijn ouders waren acteurs, een broer balletmeester.
Ik ben geboren in Tabriz (Iran). Toen ik 8 jaar oud was, verhuisden wij naar de Sovjet Unie.
Mijn eerste muzieklessen kreeg ik op 13-jarige leeftijd toen ik als trombonist bij een jeugdorkest in Bakoe (Azerbeidjan) begon.

Van 1966-1969 studeerde ik aan het conservatorium van Bakoe trombone en orkestdirectie.
In 1966 heb ik de eerste prijs gewonnen bij een solistenconcours in Rusland.
Verder heb ik gewerkt met diverse beroepsorkesten.
In 1971 heb ik mijn studie op het conservatorium van Moskou als solist trombonist en orkestdirigent voltooid. Mijn trombonedocent was professor Boris Griegorev en mijn orkestdirectiedocent professor Vladimir Tjurin.

Na het conservatorium werkte ik als docent op de Academie en als dirigent van Opera Studie in Moskou.
In 1987 heb ik in Rusland de eerste prijs gekregen voor mijn Methodiboek voor blazers.

Vanaf 1993 woon ik in Nederland.
Van 1996-2008 verrichtte ik werkzaamheden bij het NMI (Nederlands Muziek Instituut en heb ik mij beziggehouden met handschriften van Nederlandse componisten.
Het werk bij NMI vond ik heel inspirerend. Het is heel moeilijk uit te drukken welk gevoel je krijgt als je bijna 100 jaar oude muziek op papier in het handschrift van de componist in je handen hebt!
Het NMI heeft geweldige klassieke muziek van Nederlandse componisten. Deze is bij amateurmusici minder bekend.
Ik heb muziek van enkele Nederlandse componisten voor amateurorkesten gearrangeerd:

  • “Symphony in F” van Friedrich Schwindl (1737-1786)
  • “Oud-Nederlandse Dansen” van Julius Röntgen (1855-1932)
  • “Oud-Nederlandse Suite” van Johan Cornelis Marius van Riemsdijk (1843-1895)

Naast mijn werkzaamheden bij het NMI was ik dirigent van verschillende amateurorkesten:

  • Harmonieorkest “Kunst naar krach” te Den Haag
  • Egerland Kapel “Die Hofstadter Musikanten” te Den Haag (werd onder mijn leiding kampioen in Kerkrade)
  • Maaslandse harmonievereniging “Euterpe”  gedurende 8 jaar
  • ‘s-Gravendaags Symfonie Orkest

Tegenwoordig ben ik dirigent van Accordeonvereniging “Crandioso Con Anima” te Den Haag (in 2008 winnaar 3e prijs op groot internationaal concours in Caskelfidardo Italie) en het ” Kamerorkest” van Huismuziek Delft.

JEANNE VAN DER LINDEN-VAN HAAFTEN
Dirigente Gemengd Ensemble Huismuziek Delft

Wat zal ik vertellen over me zelf?

‘k Kom uit een groot gezin, waar iedereen mocht muziekmaken.
Vader speelde viool en blokfluit, moeder cello.
Na wat blokfluit- en pianolessen, werd ik heel gelukkig met de dwarsfluit.
Op de middelbare school hadden we een leuk schoolorkest, waar ook de rector, en een paar ouders in zaten.

Na de middelbare school ging ik eerst de tuinbouw in. In die tijd zat ik in het orkest van “Jeugd en Muziek” Gouda.  Door de dirigent Jan van Dijk (hij was ook componist en theoriedocent te Den Haag) werd ik naar het Conservatorium in Den Haag geloodst. Daar kreeg ik fluitles van Frans Vester, maar ‘k moest na amper twee jaar stoppen, vanwege een schouderprobleem.

Omdat de blokfluit wel ging en ik graag muziek wilde maken koos ik daarvoor.  Ik kreeg les van Frans Brüggen, Jeanette van Wingerden, Kees Boeke en Bruce Haynes. De laatste wees me erop dat er vroeger ook linkshandig traverso werd gespeeld. En dat kon wel met die schouder, dus………. ik kon toch traverso (dit is de houten dwarsfluit uit de baroktijd) spelen en kreeg weer les van Frans Vester.

‘k Draaide ook een tijdje mee in een Schoolmuziekgroep, directie, bewerken van stukken, koorzingen, etc. Niet vermoedend dat dit me later zo van pas zou komen in de Huismuziek.

‘k Had altijd leerlingen, eerst op de muziekschool, maar daarna vooral thuis.

Op de school van mijn kinderen leidde ik blokfluitgroepen èn 20 jaar een schoolorkest, met kinders van 6 -12 jaar. (2 aan de piano, beginnende viooltjes, blokfluiten, gitaar, dwarsfluit, cello, maar soms ook een hobo, klarinet of trompet) Sommige van die orkestleden zijn ook het vak in gegaan. In die tijd ben ik ook gaan gambaspelen, mee om mijn blokfluitleerlingen te kunnen begeleiden.

Begin jaren 90 miste ik de hedendaagse dwarsfluit toch wel erg en ging op zoek naar iemand die een linkshandige dwarsfluit voor me wilde bouwen. Dat lukte en na een paar jaar deed ik staatsexamen dwarsfluit.

Vanaf 1998 leid ik met veel plezier de “Huismuziek Den Haag”  en vanaf 2000 kwam daar “Mozaïek” (huismuziek Rijswijk) bij.
En nu dan dus het Gemengd Ensemble van de Delftse Huismuziek, waar ik me na een paar maanden al heel vertrouwd voel.

Sinds  begin ’70 ben ik  kernlid van “Festoen”, een barok-ensemble dat in wisselende bezettingen concertjes geeft. Meestal “Avondmuziek” in de Haagse Thomaskerk. Daarin speel ik dwarsfluit, blokfluit en gamba.

STIENEKE KAMP
Dirigente Blokfluit Ensemble Huismuziek Delft

Als kind ben ik op achtjarige leeftijd begonnen op de piano, maar toen ik op mijn elfde op school blokfluitles kreeg, werd al gauw duidelijk dat dát echt mijn instrument was.
Ik heb blokfluit als hoofdvak gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag van 1968 tot 1972.
Mijn docent was Frans Brüggen. Als hij op tournee was kreeg ik les van Jeanette van Wingerden, en later ook van Kees Boeke.
In de vakanties ging ik naar barokcursussen, waar jonge en gedreven musici lesgaven en met elkaar en de deelnemers discussieerden over hoe ‘oude muziek’ moest worden uitgevoerd.

Na mijn conservatoriumtijd speelde de Vereniging voor Huismuziek een belangrijke rol in mijn muzikale vorming.
Ik heb in de jaren zeventig dankbaar gebruik gemaakt van het brede aanbod aan weekendcursussen, en o.a. cursussen volksmuziek, klein slagwerk, renaissance- en barokdans en spelen in een blaaskwintet gevolgd (ik had inmiddels ook de klarinet ter hand genomen). Een leuk aspect van deze cursussen vond ik dat er zowel beroeps- als amateurmusici aan deelnamen.

Met lesgeven ben ik al tijdens mijn studie begonnen, eerst op een particuliere school voor kinderen die in het gewone schoolsysteem hun draai niet konden vinden, daarna op verschillende muziekscholen en privé. Daarbij heb ik in de loop der jaren ook een ruime ervaring opgedaan in het coachen van ensembles.

Begin jaren tachtig ben ik naast mijn werkzaamheden als muziekdocent een opleiding tot tolk-vertaler Engels gaan volgen. Vervolgens heb ik nog een tweede- en een eerstegraads bevoegdheid als docent Engels behaald. Ik geef momenteel freelance les aan de ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen. De studie Engels was heel verrijkend, maar muziek, en vooral de blokfluit, is altijd een hoofdrol blijven spelen in mijn leven.

Hoewel Huismuziek, zoals gezegd, al vroeg in beeld was als inspiratiebron, is mijn betrokkenheid bij de vereniging als dirigent een ‘late roeping’. Sinds september 2005 heb ik de leiding van het Blokfluitensemble van Huismuziek Delft. Hieraan beleef ik ontzettend veel plezier. Het is heel inspirerend om met een grote groep zeer vaardige spelers de blokfluit en de blokfluitliteratuur in alle veelzijdigheid tot klinken te kunnen brengen.